ИСТАНБУЛ

 

Откријте го Босфорот на брод.

 
Na bosfor vo istanbul
Na bosfor vo istanbul

 

Помеѓу сите активности што можете да ги правите додека престојувате во Истанбул, не можете да пропуштите да патувате со брод на Босфорот, тоа е магичен момент, нешто уникатно.

Босфорскиот теснец, кој го дели градот на половина и го поврзува Црното Море со Мраморното Море е еден од симболите на Истанбул. Два големи висечки моста се протегаат на него (наскоро ќе бидат три) и низ него поминува бескрајна струја од чамци 24/7. Тоа е уникатен теснец во светот долг 32 километри, кој го дели градот на два дела, на  Европа и Азија.

Na bosfor vo istanbul
Na bosfor vo istanbul

турнеја во бато босфорот

Босфорот е една од најзелените области на Истанбул и сега е забрането да се гради на неговите брегови.
За време на вашето крстарење по Босфор ќе се восхитувате на прекрасната панорама на градот; многу споменици се целосно видливи само со чамци, како големите палати Долмабахче и Бејлербеј, Универзитетот во Галатасарај и многу други… Можете исто така и особено да му се восхитувате на Истанбулскиот Јали од 620 година (големите дрвени куќи кои датираат од Отоманската империја) и двете висечки мостови. Некои денови може да видите дури и делфини.

Еве резиме на различните опции за крстарење што ќе ги имате за да го откриете Босфорот:

– Јавните крстарења кои нудат кратки тури од два часа и подолги тури со застанување на бродови до 150 луѓе.

– Крстарење во мала група со максимум 12 учесници и водич

– Изнајмување приватен брод.

Различните типови на јавни тури:

Na bosfor vo istanbul
Na bosfor vo istanbul
Кратки тури

Еминону: ова се најпопуларните туристички тури и секогаш се наведени во конвенционалните водичи, но ние не ги препорачуваме затоа што ќе седите лошо, чамците не се удобни и секогаш преполни. Две компании ги спроведуваат тие тури:

– Шехир Хатлари: поаѓањата се во 14:40 часот, а враќањето во 16:30 часот. 

Распореди:

– Турјол: поаѓања секој час од 10 до 19 часот. 

Распореди:

Имате поаѓања и од други населби (ова е опцијата што ја препорачуваме ако сакате да имате јавно кратко крстарење):

Од Кабатас: 4 поаѓања секој ден, 10:30 – 12:45 – 14:45 – 16:45 часот. 

Од Ортакој: поаѓање од 13 часот секој час. 

Препорачуваме крстарења по Босфор кои тргнуваат од Кабатас или Ортакој, чамците се поудобни и пред се генерално се помалку преполни од оние што поаѓаат од Еминону. Може да ви се сервира и закуска и пијалоци на бродот.

турнеја Босфор

Долги тури

Не е можно да направите резервации за овие тури, можете да ги купите вашите билети директно од пристаништето.

Доколку сте во Истанбул на краток престој, ве советуваме да се одлучите за краткото крстарење по Босфор. Вистинската разлика помеѓу долгата и кратката опција е тоа што бродот застанува три часа во населбата Анадолу Каваги. Оваа област, освен некои многу туристички ресторани и продавници, претставува голем интерес.

Шехир Хатлари: има две поаѓања дневно од Еминону, едно во 10:35 часот и едно во 13:35 часот. Има пет меѓупостојки, а по час и половина навигација ќе пристигнете во населбата Анадолу Каваги. 

Дентур Аврасја: Има едно поаѓање дневно од Кабатас во 11:15 часот, а како и Сехир Хатлари турата трае 6 часа и застанува 3 часа во Анадолу Каваги. 

Изнајмете брод:
Бато приватен Босфор
Изнајмувањето приватен брод е поскапо од групните тури, но ќе уживате во персонализиран пречек со капетан и екипаж на располагање. Ние ќе го организираме маршрутата со вас, а можеме да организираме и некои активности на бродот.

Uncategorized

Exploring Skopje on Two Wheels: Renting a Vespa by Picnic

**Explore Skopje in Style: Rent a Vespa with “Rent a Vespa by Picnic”**   If you’re planning a visit to Skopje, Macedonia, and want an …

Read More →
Uncategorized

Лето 2024 Неос Мармарас-Катерина Апартмани

Неос Мармарас е најголемото приморско село на вториот полуостров на Халкидики, Ситонија. Тоа е најкосмополитното место во Ситонија и секоја година илјадници туристи го посетуваат …

Read More →
ТУРЦИЈА

ИСТАНБУЛ Откријте го Босфорот на брод

ИСТАНБУЛ   Откријте го Босфорот на брод.     Помеѓу сите активности што можете да ги правите додека престојувате во Истанбул, не можете да пропуштите …

Read More →
ГРЦИЈА

4 Топ ЈОГА РЕТРИТИ во Грција: Најдобрите места споделени овде!

Јога ретрити во Грција Најдобрите места споделени овде Јогата е древна практика која потекнува од Индија и оттогаш стана популарна низ целиот свет. Со толку …

Read More →
ГРЦИЈА

Дали септември е „новиот јули“ за одмор во Грција?

Дали септември е „новиот јули“ за одмор во Грција? Дали септември е „новиот јули“ за одмор во Грција? По бурниот месец август, ритамот се намалува …

Read More →
Крит

7 хотели на Крит во кои треба да се заљубите

7 хотели на Крит во кои треба да се заљубите Сместувањето на Крит е повеќе од обична услуга; Хотелите на островот ќе ви овозможат да …

Read More →